Ribezova strjenka

Sestavine za 8 modelčkov:

  • 200 g pretlačene skute
  • 3 žlice trsnega sladkorja
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja
  • 5 lističev želatine
  • 150 ml sladke smetane
  • 500 g ribeza
  • 3 žlice ribezovega sirupa za okras

Priprava:

Lističe želatine damo v manjšo skledo in jih prelijemo s hladno vodo. Namakajo naj se vsaj 5 minut oziroma dokler se popolnoma ne zmehčajo. V večji skledi ročno zmešamo skuto, sladkor in vaniljev sladkor.

Zmehčano želatino odcedimo in dobro ožmemo. Prelijemo jo z 2 žlicama vrele vode in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.

Ribez operemo, osušimo in s pecljev osmukamo jagode. Nekaj ribeza prihranimo za okras. Skupaj s stopljeno želatino jih dodamo skuti in narahlo premešamo. Zmes pustimo stati 5 minut, da se želatina začne strjevati.

Medtem stepemo sladko smetano in jo narahlo vmešamo v skuto.

Sadno zmes naložimo v modelčke in vsaj za 3 uri postavimo v hladilnik.

Dobro ohlajeno strjenko iz modelčkov zvrnemo na servirne krožnike. Da bo šla strjenka laže iz modla, ga za 30 sekund do polovice višine potopimo v vročo vodo, da vsebina odstopi od posode. Preden jo postrežemo, jo okrasimo z ribezovim sirupom in prihranjenimi jagodami.

Comments are closed.