Pašteta v listnatem testu

Sestavine:

  • 5 jajc
  • 1 drobno sesekljana šalotka
  • 1 žlica surovega masla
  • 1 strt strok česna
  • 100 g govejega mesa (stegno)
  • 100 g svinjskega mesa (stegno)
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 1 ½ žličke soli
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ½ žličke zmlete suhe paprike
  • ½ žličke sveže zmletega črnega popra
  • 1 zavitek listnatega testa (500 g)
  • 1 jajčni rumenjak

Priprava:

Štiri jajca v trdo skuhamo, nato jih dobro ohladimo in olupimo. V ponvi razpustimo surovo maslo, dodamo sesekljano šalotko in jo pražimo 1 minuto, da postekleni. Dodamo strt česen, pražimo še 1 minuto, nato odstavimo z ognja in damo na stran. Goveje in svinjsko meso narežemo na koščke in zmeljemo v električnem sekljalniku. Dodamo preostalo jajce, krušne drobtine, čebulo in česen, paradižnikovo mezgo, sol, papriko in poper ter obdelamo v gladko zmes.

Dve tretjini listnatega testa razvaljamo na debelino 0,5 cm in z njim obložimo podolgovat model za peko, ki smo ga oplaknili s hladno vodo. Testo naj sega 1 cm čez rob modla. Na testo naložimo polovico nadeva in ga poravnamo. Po sredini razporedimo kuhana jajca in jih prekrijemo s preostalim nadevom, ki ga potlačimo in poravnamo. Robove testa namažemo s stepenim rumenjakom.

Razvaljamo še preostalo testo in z njim pokrijemo nadev. Robove obeh plasti testa stisnemo in odvečno obrežemo. Iz ostankov testa lahko izrežemo okraske.

Testeni pokrov premažemo s stepenim rumenjakom, obložimo z izrezanimi okraski in še te premažemo z rumenjakom.

Model postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C, in v njej pečemo pašteto približno 40 minut.

Ko jo vzamemo iz pečice naj se ohlaja vsaj 1 uro, še raje več, nato jo narežemo na debele rezine in postrežemo. Poleg se prilega zelena solata.

Comments are closed.