Musaka z jajčevci po grško

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g jajčevcev
  • 50 g moke
  • 100 ml rastlinskega olja
  • 350 g zmlete telečjega ali ovčjega mesa
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 srednje velika drobno sesekljana čebula
  • 1 strt strok česna
  • 300 g svežega ali vloženega sesekljanega paradižnika
  • 1 majhen šopek peteršilja
  • 1 lovorov list
  • ¼ žličke posušenega timijan
  • sol in poper po okusu
  • 50 g surovega masla
  • 30 g moke
  • 300 ml mleka
  • sol in poper po okusu
  • za noževo konico zmletega muškatnega oreščka
  • 2 manjši jajci

Priprava:

Jajčevce umijemo, odrežemo peclje in jih narežemo na rezine. Posolimo jih in zložimo v cedilo, kjer jih pustimo približno 1 uro. Nato jih oplaknemo pod hladno vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačami. Vsako rezino posebej povaljamo v moki, odvečno otresemo in jih zlato rjavo ocvremo v dobro segretem olju. Ocvrte rezine polagamo na papirnate brisače, da popivnamo odvečno maščobo.

V ponvi segrejemo oljčno olje, na njem popražimo čebulo, dodamo česen in ju pražimo nekaj minut, nato dodamo zmleto meso. Pražimo ga tako dolgo, da meso porjavi in grudice razpadejo. Dodamo peteršilj, timijan in lovorov list ter posolimo in popopramo. Pražimo še kako minuto, nato pa primešamo sesekljan paradižnik in kuhamo kakih 20 minut, da se omaka zgosti, odvečna tekočina pa izhlapi.

Nazadnje pripravimo še bešamelno omako. V ponvi razpustimo maslo, dodamo moko, dobro premešamo in pražimo, da moka porumeni. Nato prilijemo vroče mleko in med tem nenehno stepamo z metlico, da ne bi nastale grudice. Posolimo in popopramo, dodamo muškatni orešček, premešamo in med neprestanim mešanjem kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Nazadnje nekoliko ohlajeni omaki z metlico za stepanje primešamo še jajci.

Pečico segrejemo na 180 °C. V dobro namaščen steklen ali keramični pekač najprej naložimo plast jajčevcev, prek njih razporedimo mesno omako in to ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Zgornja plast naj bodo jajčevci. Prelijemo jih z bešamelno omako in jo poravnamo.

Musako postavimo v segreto pečico in jo pečemo približno 30 minut, da se sestavine prepečejo, na vrhu pa nastane zlato rjava skorjica. Še vročo postavimo na mizo in postrežemo.

Comments are closed.