Marelični sladoled

Sestavine:

  • 500 g očiščenih izkoščičenih marelic
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 250 ml mleka
  • 1 žlička mareličnega likerja
  • 1 žlica sesekljanih orehov
  • 1 na koščke narezana marelica za okras
  • 1 plastična vrečka z zadrgo (ZIP vrečka) prostornine 1 l
  • 1 plastična vrečka z zadrgo (ZIP vrečka) prostornine 3,5 l
  • za ½ večje plastične vrečke ledenih kock
  • 250 ml grobe kamene ali morske soli

Priprava:

Očiščene marelice damo v kozico, dodamo sladkor in premešamo. Pokrijemo s pokrovko in dušimo 5 minut, da se marelice zmehčajo. Odstavimo jih z ognja in postavimo na stran.

Ko se ohladijo, jih preložimo v mešalnik, dodamo mleko in marelični liker ter do gladkega obdelamo.

Zmes previdno naložimo v manjšo plastično vrečko z zadrgo, iztisnemo ves zrak in tesno zapremo.

Večjo vrečko z zadrgo do polovice naložimo s kockami ledu, dodamo sol in dobro pretresemo. Nato dodamo vrečko s sadno zmesjo in večjo vrečko tesno zapremo.

Vrečko primemo z obema rokama in močno stresamo 5–7 minut. Ker je to naporno opravilo, je dobro imeti pomočnika, ki bo nekaj čas vrečko stresal namesto vas. Pri tem so otroci odlični in navdušeni pomočniki!

Pripravljeni sladoled preložimo v skledo, oblikujemo v kroglice, jih naložimo v desertne skledice, posujemo s sesekljanimi lešniki, okrasimo s koščki marelice in postrežemo.

Če nam je ostalo kaj sladoleda, ga spravimo v primerno posodo in shranimo v zamrzovalnik.

Comments are closed.