Jabolčna pita

Sestavine (za tortni model s premerom 26 cm):

za testo

  • 300 g polnovredne pšenične moke
  • 200 g surovega masla
  • 175 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 limon (neškropljena)

za nadev

  • 1 kg kislih jabolk
  • 50 g rozin
  • 50 g sladkorja
  • ½ čajne žličke zmletega cimeta
  • 2 jajci
  • 3 jedilne žlice mleka
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 1 jedilna žlica škrobne moke

Priprava:

Limono dobro operemo, naribamo lupinico in limono ožmemo.

Moko presejemo na delovno površino in dodamo koščke surovega masla. V sredini naredimo jamico, vanjo nasujemo sladkor, vaniljev sladkor, jajce in naribano limonino lupinico. Z vilicami dobro premešamo, nato pa hitro zgnetemo v krhko testo. Zavijemo ga v aluminijasto folijo in pustimo 2 uri počivati na hladnem.

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, jim izdolbemo peščišče, nato jih naribamo na tanke ploščice ter zmešamo z limoninim sokom, rozinami, sladkorjem in cimetom. Pečico segrejemo na 190  C.

Dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo dno in obod tortnega modela. Testo večkrat prebodemo z vilicami in nato nanj nadevamo jabolka. Jajca razžvrkljamo z mlekom, sladkorjem in praškom za puding ter zmes polijemo po jabolkih. Preostalo testo narežemo na trakove in jih kot mrežo razporedimo po nadevu.

Pito pečemo približno 1 uro na drugi višini od spodaj. Ko je pečena, jo pustimo 10 minut počivati v modlu, nato pa jo predenemo na rešetko, da se čisto ohladi.

Comments are closed.