Bezgov kolač

Sestavine:

za biskvit

  • 200 g polnozrnate moke
  • 1 žlica praška za vzhajanje iz vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 170 g trsnega sladkorja
  • 3 jajca
  • 50 ml oljčnega olja
  • 2 žlici bezgovega sirupa
  • lupinica in sok ½ limone (neškropljene)
  • 5 velikih bezgovih cvetov

za preliv

  • 2 žlici bezgovega sirupa
  • 60 g trsnega sladkorja
  • sok ½ limone

Priprava:

Pečico segrejemo na 170 °C. Podolgovat pekač z visokimi stranicami namastimo in poprašimo z moko.

Bezgove cvetove osmukamo, tako da ostanejo le cvetki, peclje pa zavržemo. V manjši skledi zmešamo moko, prašek za vzhajanje in sol. Posebej v večji skledi penasto umešamo jajca, trsni in vaniljev sladkor. Nato postopno med mešanjem prilivamo oljčno olje, bezgov sirup in limonin sok. Dodamo še limonino lupinico in mešanico z moko ter dobro premešamo, da nastane gladka zmes. Nazadnje dodamo še bezgove cvetke in rahlo premešamo.

Zmes naložimo v pekač in na srednji višini v pečici pečemo 40 minut, da se zlato rjavo zapeče. Pečen kolač naj se še 5 minut ohlaja v pekaču, nato ga preložimo na pladenj. Za preliv zmešamo bezgov sirup, sladkor in limonin sok. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi, nato pa z mešanico prelijemo kolač. Ko se kolač ohladi, ga razrežemo na rezine in postrežemo.

Comments are closed.