Kulinarične delavnice

Zakaj sploh kuhati?

V vsakodnevni naglici, ki se nam je že vsem zavlekla pod kožo, se marsikdo sprašuje, čemu sploh kuhati, kajti to “početje” zahteva veliko časa, energije, predvsem pa volje. Ali ni preprosteje stopiti v trgovino in kupiti že pripravljeno jed, s katero skorajda ni dela, pa še umazane posode je malo? Če na kuhanje gledamo iz tega zornega kota, se kuhati gotovo ne splača. Pogled iz drugačne perspektive, da so namreč doma kuhane jedi okusnejše, zagotovo bolj zdrave in sveže, brez raznih dodatkov in kemikalij (konzervansov), pa nam kaže drugačno podobo. Poleg tega je kuhanje lahko opravilo, pri katerem sodeluje vsa družina, torej gre za prijetno druženje in večjo povezanost družine, kar je v današnjem času zelo pomembno. Vsi se boste najbrž strinjali, da ima človek do stvari, ki jo naredi ali pripravi sam, drugačen odnos, jo bolj ceni kot nekaj, kar je preprosto kupil v trgovini. Tudi do jedi, ki jih sami pripravimo, imamo drugačen odnos, pojemo jih z večjim užitkom, morda ponosom.

Še najpomembnejše pa je kuhanje iz vidika skrbi za zdravje in dobro počutje, ki je ena temeljnih dobrin današnje družbe. Ravno ustrezen način prehranjevanja je tisti dejavnik, ki največ pripomore k ohranjanju zdravja in preprečevanju nastanka bolezni, ki blaži bolezenske znake in tegobe, lahko pa celo pripomore k ozdravitvi marsikatere bolezni, predvsem takšnih, ki jih danes imenujemo civilizacijske (povišan krvni tlak, povišana raven holesterola v krvi, bolezni srca in ožilja, alergije, prevelika telesna teža itd.).

Načela, ki jih na naših kulinaričnih delavnicah upoštevamo in izvajamo so:

  • upoštevati smernice zdravega prehranjevanja;
  • za pripravo jedi uporabiti čim bolj sveže, polnovredne in če je le mogoče naravno, tj. ekološko pridelane sestavine;
  • v čim večji meri uporabljati sezonsko pridelano sadje in zelenjavo;
  • pripraviti energetsko in po sestavi uravnotežene jedi
Komu so delavnice namenjene?
  • Delavnice so namenjene vsem, ki jih kuhanje veseli in bi se želeli naučiti česa novega, pa tudi tistim, ki bi jih to veselilo, pa se med lonci in kozicami še ne znajdejo prav dobro.
  • Udeležijo se jih lahko tako otroci kot tudi starejši, pa seveda vsi tisti vmes.
Potek posamezne kulinarične delavnice
  • Delavnice so tematske, kar pomeni, da se vsakokrat posvetimo pripravi jedi s poudarkom na kaki bistveni sestavini (npr. stročnicah, ribah in morskih sadežih, bučah, žitih), posebnosti (kitajska, indijska, italijanska … kuhinja) ali zvrsti jedi (sladice, namazi, enolončnice, testenine …).
  • Delavnice so razdeljene na uvodni teoretični del, kjer se pogovorimo o temeljih zdrave prehrane in se seznanimo s sestavinami, ki jih bomo uporabili. Temu sledi praktično delo, ki je zamišljeno tako, da udeleženci čim bolj dejavno sodelujejo in tako res praktično osvojijo prikazana opravila.
  • Na koncu pa sledi pogostitev, na kateri poskusimo vse jedi, ki smo jih pripravili, še enkrat obnovimo vse bistvene postopke priprave jedi, seveda pa odgovorim tudi na vsa vprašanja, ki mi jih postavijo udeleženci.
Povezave